Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórház! 

Védőoltás

Nem titok, hogy a védőoltás az állatokat a fertőző betegségek ellen óvja meg. Nem utolsó sorban egészségük érdekében kell ezt rendszeresen adni kedvencünknek. Az újszülött állatok immunrendszere még nincs felkészülve a környezetben lévő kórokozók elleni védekezésre így a különféle fertőzések ellen védelemre van szükségük. Fontos tudni, hogy csak egészséges állat kaphat oltást, hiszen az állat immunrendszerét gyengíti az aktív vagy elhalt vírus beadása. Ha az állat új helyre és új gazdához kerül, ne vigyék rögtön oltatni, hiszen e nélkül is komoly stress éri. Várjanak 3-4 napot az otthon váltás után az védőoltások beadásával.

Védőoltás tipusai

6 hetes védőoltás

8 hetes védőoltás

10 hetes védőoltás

12 hetes védőoltás

14 hetes védőoltás

16 hetes védőoltás

Újraoltás esedékessége

Szopornyica         Évente
Hepatitis - fertőző májgyulladás         Évente
Leptospirosis         Évente
Parvo         Évente
Kennelköhögés         Évente
Veszettség elleni védőoltás           Fél év után*
Kombinált védőoltás            

*A 14 hetes korban végzett első veszettség oltás után indokolt a védőoltást fél év múlva megismételni ezt követően azonban a veszettség elleni védőoltást is évente szükséges adni.

Kórházunkban a védőoltás beadása előtt általános kivizsgálást és állapotfelmérést végzünk, mert az oltóanyagok csak egészséges állat esetében fejtik ki védőhatásukat. A védőoltás előtt feltétlenül szükséges a féreghajtás minden állat számára.

Fenti táblázatunk csak a tájékozódást segíti. Az oltások pontos időpontját, kérjük egyeztesse állatorvosával.

Kombinált védőoltás

A kombinált védőoltás számos komoly betegség ellen ad védettséget az kedvencünknek, úgy hogy csak egy oltásnak tesszük ki. Így megkíméljük mind az állatot, mind az állattartót, az időigényesebb többszöri tortúrától. A fent említett kombinált védőoltás beadott változata tartalmazza a kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis elleni hatóanyagait.

Védőoltások

A védőoltások hatékonyságát és fontosságát nem kérdőjelezi meg senki. A vakcina, vagy oltóanyag egy adott betegség legyengített kórokozóját tartalmazza. Beadásával a szervezetben immunitás alakul ki az adott kórokozóval szemben. Az immunitás a szervezet összetett védekező reakciója a fertőző betegségek kivédésére. Az oltásokkal a szervezet saját védekező rendszerét készítjük fel arra, hogy egy későbbi, valódi fertőzésnél minél gyorsabban leküzdhesse az adott betegséget.
A szervezet már egyszer találkozott egy kórokozóval, a következő találkozáskor emlékeznek rá, és gyorsan, nagy mennyiségű ellenanyagot termelnek, így a védekező rendszer sokkal gyorsabban és hatékonyabban képes elpusztítani azt. Sajnos ez a memória rendszerint nem tart az állat élete végéig, így bizonyos időszakonként ismétlő oltásokkal emlékeztetni szükséges az immunrendszert.
Az immunitás nem tekinthető tökéletes rendszernek. Ha például különösen nagy mennyiségű, vagy magas megbetegítő képességű kórokozó kerül a szervezetbe, illetve, ha az állat súlyos stresszhelyzetbe kerül, esetleg egyéb betegségek vagy gyógyszerek gyengítik le az immunrendszerét, esetenként az oltásokkal kialakított védelem nem képes a fertőzés leküzdésére, ilyenkor megjelenhetnek a betegség tünetei. A védőoltásoknak 3 fontos csoportja van a
kutya védőoltás, a macska védőoltás, a vadászgörény védőoltás és a nyúl védőoltás.

Kutya védőoltás

A kutya védőoltás javasolt és hatékony menete a következő: Az első oltás az alap immunizálásra szolgál, 1-2 hónapos kórban megkapja az eb a Parvó vírus ellenl védőoltást, mely a bélgyulladás ellen védi.Ez azért fontos, mert annál veszélyesebb a vírus minél fiatalabb a kutya, ha nincs oltva akár két nap alatt is elpusztulhat az állat.

Kutya védőoltás

Kutya védőoltás

  7-8 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
  9-10 hetes korban: kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).
  11-12 hetes korban: Parvovírusos bélgyulladás elleni oltás.
  13-14 hetes korban: kutya kombinált oltás. (kutya parvovírus, szopornyica, kennelköhögés, fertőző májgyulladás, leptospirózis).
  15-16 hetes korban: veszettség elleni oltás. KÖTELEZŐ!
  4-5 hónapos korban: ajánlott a Lyme-kór elleni oltás (4 hetes ismétléssel)
  6 hónapon belül: veszettség elleni oltás ismétlése. KÖTELEZŐ!
  12 hónapos korban: Fertőző betegségek/kombinált

Évente egy alkalommal ismétlő oltások!
Az első veszettség elleni védőoltást 6 hónapon belül ismételni kell! A 2. veszettség oltástól számított 1 év múlva kombinált veszettség elleni oltás javasolt, amit évente kell ismételni. Mivel az országban nagy a kullancsveszély, a sokat kiránduló kutyákat érdemes Lyme kór ellen is beoltatni.

Belső élősködök elleni kezelések:
 • 2-12 hetes korig a kölyköket kéthetente,
 • majd háromhavonta ajánlott széles hatásspektrumú féregtelenítő készítménnyel kezelni.
Külső élősködök elleni kezelések:
 • A jó minőségű bolha- és kullancsnyakörvek kb. 6-7 hónapig nyújtanak védelmet. (Kiltix, Scalibor)
 • Az un. „spot on” készítmények általában bolhásság ellen 3 hónapig nyújtanak védelmet, de a kullancsokat csak 3-4 hétig tartják távol. (Frontline, Advantix, Prac-tic, stb.)
 • Az utóbbi évek éghajlatváltozásának hatására hazánkban is egyre gyakoribb a Dirofilaria repens nevezetű fonalféreg, mely ízeltlábú vektorok (főként szúnyogok) közvetítésével terjed, akár emberekben is megtelepszik. A féreg lárvák a véráramban sodródva jutnak el az egyes szervekbe, gyakran akadnak meg sok kapillárissal átszőtt területeken, főként a bőrben és a szemben. Az emberi fertőzések gyakorisága háziállataink védelmével csökkenthető. (Advocate, Stronghold)

Macska védőoltás

A macska védőoltás beadása szinte 6 hetes korban elkezdhető.Mindenkinél más, de az a leghatékonyabb, ha 6-8 hetes kortól minden oltást szépen sorban megkapnak.A kutyáktól eltérően a macskák kombinált védőoltást kapnak és ezt ismétlik meg a teljes védettség érdekében.

Macska védőoltás

Macska védőoltás

Minden macska részére:

  6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

  8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlése.

Bár macskáknak nem kötelező, mégis az utóbbi években a hazánkban is egyre gyakoribbá váló, veszett macskák okozta emberi sérülések miatt nagyon fontos, hogy kijáró macskánkat az emberre is veszélyes, halálos betegségtől megvédjük.

Kijáró macskák részére:

 • 6-8 hetes korban: macska kombinált oltás (fertőző gyomor- és bélgyulladás, fertőző- orr és légcsőgyulladás, macskanátha),

 • 8-10 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska kombinált oltás ismétlésével egy időben az első veszettség oltás

 • 10-12 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni első oltás,

 • 12-14 hetes korban (az előző oltást követően 2 héttel): macska leukémia (leucosis) elleni oltás ismétlése.

A házból kijáró, vidéken “nyaraló” cicákat érdemes veszettség ellen is beoltani!

Szükség esetén:
 • 16 hetes kortól fertőző hashártyagyulladás, és bőrgombásság elleni védőoltások. A macska az utolsó beadott oltás után 10-14 nappal már teljes védettséget élvez. A védettség fenntartásához az oltások évenkénti ismétlése szükséges.

 • A macskák fertőző betegségeit okozó vírusok és baktériumok nagyon elterjedtek (a fertőzött állatok váladékaikkal, testnedveikkel ürítik a kórokozókat, karmolással, harapással könnyen egymás bőrébe juttatják azokat), ezért az ilyen típusú betegségek esetében a megelőzésre kell a legnagyobb figyelmet fordítani. Ez azért is fontos, mert számos betegség következményét gyógykezeléssel már nem tudjuk megszüntetni. Amikor kedvencünk már megbetegedett, a tüneteket súlyos költségek árán valamennyire enyhíteni lehet, de ez nem mindig jár sikerrel.

Vadászgörény védőoltás

Vadászgörény védőoltás esetén sem hanyagolható el a külső- és belső paraziták elleni védekezés, fokozottan ügyeljünk ennek rendszerességére. A vadászgörény maximális védelme érdekében 3 db szopornyica elleni és egy veszettség elleni oltást kell, hogy kapjon, valamint ezeket még a későbbiekben megismételni. A szopornyica elleni oltás beadása akkor is javasolt, ha görényedet nem viszed ki sétálni, mivel ez a betegség a cipőtalppal is hazavihető!

Vadászgörény védőoltás

Vadászgörény védőoltás


  6 hetes korban szopornyica elleni védőoltás

  8 hetes korban szopornyica elleni védőoltás

  10 hetes korban szopornyica elleni védőoltás

  12 hetes korban veszettség elleni védőoltás

  10 hónapos korban minkét oltás ismétlése 2 hetes szünettel


Évenkénti kombinált újraoltás.

Nyúl védőoltás

A nyúl védőoltás fontosságát nem hanyagolhatjuk el, hiszen kedvencünk egészséges hosszú élete múlhat azon, hogy megkapta-e. A myxomatosis (mixomatózis) a házinyulak egyik legveszélyesebb, gyógyíthatatlan betegsége. A vírust különféle ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de a fertőzött ízeltlábúak zöldtakarmánnyal is bekerülhetnek a ketrecekbe. A védőoltások mellett természetesen nagy figyelmet kell fordítani a nyuszik helyes táplálására, higiénikus tartására, hiszen a legtöbb baj ezzel is megelőzhető.

Nyúl védőoltás

Nyúl védőoltás  Myxovac

Teljes védettséget kizárólag a rendszeres időközönként végzett vakcinázás nyújt, ami Myxovac használata esetén, 5 hetes kortól problémamentesen alkalmazható egészséges, megfelelő fejlettségű és immunitású nyulak esetén. A materiális védettség a kölykök 2 hetes koráig tart.
A Myxovacból nem szükséges ismétlés két héttel később, kizárólag abban az esetben, ha nyuszink 5 hetesnél fiatalabb korban lett oltva egy esetleges járvány esetén, még a tenyészetben. A védettség az oltást követő egy hét elteltével alakul ki és egy évig tart, ezt érdemes figyelembe venni az oltás időpontjának tervezésekor.

  Leporiphylin

Bőr alá vagy mélyen izomba 4-5 hetes kortól oltható, a védettség egy hét alatt alakul ki. Ismétlő oltás nem szükséges. A gyártó fél évet garantál, ezért aki nyuszik közé vagy kiállításra viszi kedvencét, annak érdemes félévente oltatni. Ha megfertőződik kedvencünk, 24-48 órán belül menthetetlenül elpusztul.

  Pestorin Mormyx

Kombinált készítmény, myxomatózis ellen 6 hónapig tartó, RHD ellen 1 éves védettséget nyújt. Megfelelően fejlett, egészséges, 6 hetesnél idősebb nyulaknál alkalmazható, bőr alá oltva. Mivel a két betegség ellen különböző ideig véd, több lehetőség van az állandó védettség fenntartására. Ennek legegyszerűbb módja az alapimmunizálást követő félévente ismételt vakcinázás.
Pestorin Mormyx használatának előnyei közé tartozik, hogy 1 adagos kiszerelésben is gyártják a 20 adagoson kívül, ezért nem szükséges csoportos oltás szervezése a költségek csökkentése érdekében. Pestorin Mormyx alkalmazásának hátránya, hogy a csökkentett vírusszám miatt az első vakcinázást követő 4 héttel ismétlő oltás szükséges a garantált védelem elérése érdekében.

Szopornyica

Vírus okozza, és kötőhártyát, a légutak, emésztő- és más szervek nyálkahártyáját betegíti meg. Tünetei a savós kötőhártya-gyulladás, orrfolyás, torokgyulladás, esetenként hányás, hasmenés. Néhány nappal később másodlagos baktériumos fertőzés miatt jelentkezhet gennyes orrfolyás, tüdőgyulladás, vesegyulladás, gennyes bőrgyulladás, ami gyors leromlást okozhat. A kórokozó megtámadhatja az idegrendszert harmadik héttel a fertőzés után, ami legtöbbször halálos kimenetelű, de gyógyulás esetén maradandó károsodások, görcsrohamok, bénulás maradhat vissza. Az agyvelőgyulladás tünetei közé tartozik az aluszékonyság, a rágóizmok görcse, mozgászavarok, látászavarok, bénulások. Az időben felismert fertőzést meg lehet gyógyítani, de megelőzését védőoltások biztosítják.

Parvo vírus

Parvo vírusos bélgyulladás, járványszerűen jelentkező vírusfertőzés, kiskutyáknál különösen a szívizomzatban, idősebb kutyáknál a bélhámsejtekben, nyirokszövetekben szaporodik a vírus. A kórokozó a szervezetbe bekerülve a vékonybél bolyhaiban telepszik meg, majd szaporodásnak indul, és súlyos, heveny, vérzéses bélgyulladást okoz. A betegség hamar kialakul, a 3-10. napon láz,  hányás, véres hasmenés  kíséretében, ami az állatot kimeríti, és nagyfokú folyadékvesztés miatt, gyors segítség nélkül elpusztulhat. Az erős  ellenálló-képességű, idősebb kutyáknál a betegség nem ennyire heveny lefolyású, nagyobb az esélyük a gyógyulásra. Folyadékpótlás, gyógyszeres kezelés, szigorú diéta szükséges, és ennél a betegségnél is fontos a megelőzés, amit az évente adott védőoltás biztosít.

Veszettség elleni védőoltás

A veszettség elleni védőoltás betegségét is vírus okozza, ami az emberbe jutva (harapás útján) halálos kimenetelű lehet, ezért a veszettségnek közegészségügyi jelentősége van. Ezt törvény szabályozza, amely az első évben a kutyák kétszeri, majd évenkénti, ismétlő, kötelező védőoltás írja elő, ami a veszet kutyák számát nagymértékben visszaszorította. A fertőzés forrása tehát a veszett állat és annak harapása. A vírus az idegpályák mentén a gerincvelőn keresztül jut fel az agyvelőbe. Az itt elszaporodott vírus szétszórodik a szervezetben, így megtalálható lesz a nyálban is, aminek a betegség továbbvitelében van jelentősége. A veszett állat viselkedése teljesen megváltozik. Klinikai megjelenése kétféle lehet: dühöngő és csendes veszettség. Az első esetben az állat ingerlékennyé válik, dühöng, a gazdájával is szembeszáll, később bénulásos tünetek figyelhetők meg. A csendes veszettségben elmarad az izgalmi stádium, de vannak úgynevezett atípusos esetek is. Az innivalót, ételt visszautasítja, nyála csorog, állkapcsát lógatja, a hangszálak bénulása miatt ugatása rekedtté válik. A bénulás végül kiterjed az egész szervezetre, és néhány napon belül halált okoz. Törvény írja elő, hogy a veszett vagy arra gyanús állatokat tilos gyógyítani, el kell őket pusztítani. Ha embert harapott, 90 napos megfigyelés alatt kell tartani a veszettségre gyanús kutyát. 

Fertőző májgyulladás

A kutya fertőző májgyulladását okozó vírus az embert nem betegíti meg. A beteg állat vizeletében, bélsarában, hányadékában megtalálható a kórokozó, amit már a tünetek megjelenése előtt ürítik és betegít meg más, védőoltáson vagy betegségen át nem esett állatot. Tünetei a magas, 40-41°C-os láz,torok- és mandulagyulladás, hasfájás, hasmenés és a máj megbetegedése miatt fellépő véralvadási zavarok, vérzések kíséretében. Nem ritkák a szemtünetek, szaruhártya-homály és a szem egyéb részeinek gyulladása. Hatékony védekezés a kombinált évenkénti védőoltások alkalmazása.

Leptospirózis

A Leptospira baktériumok a fertőzött egér, patkány veséjében élnek és kerülnek vizeletükkel a külvilágba. Fertőzött vízből való ivással, fürdéssel lehet a betegséget elkapni. A már gyógyult állat még évekig ürítheti a kórokozót. A baktérium vesegyulladást okoz, lázzal, sárgasággal, uraemiával jár, amit hosszan tartó antibiotikumos kezelés enyhíthet, de ennek a betegségnek az elkerülését is biztosítják a kombinált oltóanyagok.

Kennelköhögés

A kennelköhögés a kutyák légzőszervrendszerének rendkívül ragályos betegsége. A kennel köhögés a levegő útján köhögéssel, tüsszögéssel, érintkezéssel kutyáról kutyára terjedő betegség. Bármely életkorú kutyát megbetegíthet, egyik jellemző tünete pedig az érdes, száraz, görcsös köhögés. A köhögés több hétig eltarthat, ezalatt pedig súlyosabb szövődmények - például tüdőgyulladás - is kialakulhatnak. Kölykök vagy idősebb kutyák, illetve egyidejűleg más betegségekben is szenvedő kutyák esetében e szövődmények esetenként végzetes kimenetelűek. A kutyák ott vannak kitéve a fertőzés veszélyének, ahol több kutya találkozik, pl.: kutyapanziókban, kennelekben, kiállításokon, kutyaiskolákban, parkban, stb.

Féreghajtás

Féreghajtás

Féreghajtás

A féreghajtás az első oltás alkalmával történjen ez a legjobb kedvenceinknek, ezt 2 és 4 hét múlva meg kell ismételni.
Ezután követően 3 havonta tanácsos a féreghajtást megismételni. Egyes vizsgálatok szerint Magyarországon minden ötödik kutya orsóférgekkel fertőzött.
Kölyökkutyák esetében ez az arány jóval magasabb. A kutya és a macska bélférgei az emberre, elsősorban a gyerekekre is veszélyt jelentenek! A leggyakoribb féreg kutyában és macskában az orsóféreg és a galandféreg.

Macska férgesség

A kölyökmacskák férgekkel fertőzött anyjuk tejével, bélsarából, nyálából veszik fel a féreglárvákat, közvetlenül születésük után. Ezért valamennyi újszülött macskát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni. Az orsóféreg az embert is megfertőzi: az állat simogatásakor peték kerülhetnek a kezünkre, szánkba. Az orsóférgek kisgyermekben a lárvavándorlás során allergiát, sőt vakságot is okozhatnak, ezért különösen fontos a férgesség elleni kezelés!
Mindemellett, ha a macskában paraziták vannak, akkor szervezete általános gyengesége miatt (pl. nem megfelelő táplálékértékesítés) az alapoltásokra sem tud megfelelő immunválasz kialakulni. A vakcinák nagyobb védelmet tudnak biztosítani a parazitáktól mentes kölyökállatoknak.
A kiscicákat 12 hetes korukig 2 hetente kezeljük féregtelenítő pasztával (pl. Banminth Katze), majd 6 hetes korától 3-4 havonta széles hatásspektrumú féregtelenítő tablettával (pl. Drontal cat, Cestal cat, Milbemax cat), mivel a felnőtt állatok a környezetből bárhol felvehetik a férgek petéit, lárváit.

Orsóféreg

Az orsóférgeg általában néhány hónapos kutyákban és macskákban fordul elő. Egy nőstény orsóféreg naponta akár 200 ezer pete termelésére képes, így egyetlen állat bélsarával naponta többmillió pete juthat a környezetbe.
Ezek a peték több évig életképesek és így fertőzőképesek maradhatnak.
A kutyák leggyakoribb orsóférge a Toxocara canis, ami akár 10-18 cm hosszúra is megnőhet. A fertőződés négyféleképpen történhet:
 

Orsó féreghajtás

Orsó féreghajtás

  peték felvétele révén szájon át (pl. fertőzött bélsár elfogyasztása)

  magzat fertőződhet a vemhesség alatt

  kölyökkutya fertőződhet a szoptatás alatt a tejjel

  vivőgazdák elfogyasztásával (pl. rágcsálók, madarak)


Az élet első hónapjaiban történt fertőződést követően a kutya belében kialakulnak a kifejlett férgek, amik ivaréretté válnak és többszázezer petét tudnak termelni naponta. Idősebb kutyákban általában nem alakulnak ki kifejlett férgek, hanem a féreglárvák eljutnak a különböző szervekbe és az izomzatba, és ott nyugalmi állapotba jutnak. Ezek az alvó lárvák a vemhesség alatt aktiválódhatnak és eljutnak a magzatba, a szuka tejmirigyébe vagy az anyaállatban ivaréretté is válhatnak.

Orsóféreg

Orsó féreg

Macskákban élősködik a Toxocara mystax, amely 6-10 cm hosszú. Eltérően a kutyáktól a macskákban nincs vemhesség alatti fertőződés, a macskakölykök általában a szoptatás ideje alatt fertőződnek.
Az orsóféreg-fertőzöttség legjellemzőbb tünetei kölyökkutyákban és kölyökmacskákban: lesoványodás, hányás, hasmenés, felfúvódott has, esetleg idegrendszeri tünetek.
Leginkább a gyerekek vannak kitéve a fertőződés veszélyének, ami történhet közvetlenül az állattal való érintkezéssel, de nagyon sok esetben a bélsárral szennyezet talaj vagy homokozó a fertőzés forrása.

Az így felvett orsóféreg-petékből az ember bélcsatornájában nem lesz kifejlett féreg, hanem a féreglárvák különböző szervekbe vándorolnak és ezáltal károsítják azokat.


Galandféreg

Galand féreghajtás

A galandférgek közül gyakorisága miatt legnagyobb jelentőségű a Dipylidium caninum (uborkamagképű galandféreg). Nevét a testét felépítő 1-3 mm nagyságú ízek uborkamagszerű alakjáról kapta. Köztigazdája a kutya és a macska bolhája. A féregpetét a bolhalárva veszi fel a környezetben és 3-4 hét alatt kialakul benne a fertőzésre alkalmas lárva. A kutya és a macska a bolhák szétrágásakor fertőződik. A bélcsatornájukban kifejlődnek az ivarérett férgek, amikből petéket tartalmazó ízek válnak le. Ezek az ízek a végbélnyíláson keresztül aktívan kivándorolnak, ami viszketést okoz és ezáltal a kutya "szánkázásának" egyik lehetséges oka. Súlyos fertőzöttség esetén fiatal kutyákban hasmenés, hasi fájdalmasság, lesoványodás fordulhat elő.

Galandféreg

Galandféreg

Az ember elsősorban a kutya vagy a macska simogatása révén fertőződhet meg vele, amikor az állat által szétrágott bolhákból, féreglárvák kerülhetnek az ember kezére és onnan a szájába. A galandférgek elleni védekezés alapja, hogy minden kölyökkutyát féregteleníteni kell. Ezáltal meg lehet akadályozni, hogy a méhen belüli fertőződést követően a kölyökkutyában ivarérett férgek fejlődjenek ki, és a kutya peteürítővé váljon. Minden alkalommal a szoptató állatot is kezelni kell. A macskák esetében is ezek az elvek érvényesek. Az újrafertőződés veszélye miatt a "megelőző" kezelést célszerű 3 havonta elvégezni és amennyiben megállapítható a férgesség, akkor 2 hét elteltével megismételni. Valamennyi együtt tartott állatot egyidejűleg kell kezelni és az állatok bélsarát rendszeresen el kell távolítani a környezetükből.


A galandférgek elleni védekezés szempontjából nagyon nagy jelentősége van a bolhairtásnak, hiszen a kutyák és a macskák a bolhák szétrágásakor fertőződnek a féreglárvákkal.
 

DR. JUHÁSZ TAMÁS NON-STOP ÁLLATKÓRHÁZ    |   1112 Budapest, Péterhegyi út 46.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu