Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórház! 

Ultrahang

Ultrahang

Ultrahang

Az ultrahang segítségével az állat belső szerveinek alakja, nagysága, szerkezete láthatóvá válik. Így az eltérések nagy biztonsággal megállapíthatók. Az ultrahangos fogkőeltávolítás nem fájdalmas, inkább csak egy kellemetlen beavatkozás az állat számára.
Egyes betegségek jellemző szerkezeti változásokat okoznak a belső szervekben, bizonyos esetekben azonban szükség lehet egyéb kiegészítő vizsgálatokra is. Semmilyen különleges előkészületet nem igényel az
ultrahang vizsgálat és a legtöbb esetben nem igényelnek bódítást sem.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Az ultrahangos fogkőeltávolítás nem fájdalmas. A fogkövesség nem pusztán esztétikai probléma. A fog elszíneződik, kedvencünknek rossz lesz a lehelete, vagy büdös a szája. A fogkő a fog általunk nem látott részén - a fogíny alatt is létrejön - és fogínygyulladás kialakulásához vezet.

A fogakon eleinte szabad szemmel szinte nem is látható, baktériumokból álló lágy plakk jön létre. Később a plakkba ásványi anyagok rakódnak le a nyálból, ami eleinte csak a fog elszíneződéséhez, később mészkő-szerű felrakódás kialakulásához vezet. A fogíny alatt lévő fogkő egyrészt mechanikusan irritálja a fogínyt, másrészt kedvező környezetet jelent különféle baktériumok szaporodásához. A baktériumok állandó gyulladást tartanak fenn, és a belőlük felszabaduló toxinok károsítják a szöveteket. A baktériumtoxinok szövetkárosító hatása egyrészt helyileg érvényesül, ami a fog meglazulásához vezethet, másrészt a véráram útján távolabbi szerveket is érinthet (pl. máj). A fogínygyulladás állatoknál is igen fájdalmas, ami súlyos esetben a táplálékfelvétel megtagadásához vezethet.

Mit lehet tenni? A már kialakult fogkövet csak az állatorvos tudja eltávolítani. Ez történhet hagyományos módon vagy ultrahangos készülékkel. Az állatok számára ez egy kellemetlen kezelés, és ezért a legtöbb esetben el kell altatni őket ezekhez a beavatkozásokhoz. Gondolni kell arra is, hogy a fogkövesség elsősorban idősebb kutyák és macskák betegsége, akiknél az altatás már nagyobb kockázattal jár.

A fogkő kialakulásában a táplálék összetétele mellett nagy szerepe van az állatok egyedi hajlamának. Elsősorban kistestű kutyáknál fordul elő egyre gyakrabban, hogy akár már 2-3 éves korukban megjelenik a fogkő a fogaikon. Az ő esetükban különösen nagy jelentősége van a megelőzésnek.

Ne feledkezzünk meg azonban a legegyszerűbb dolgokról sem: sokat segít a fogkövesség megelőzésében, ha az állatok rendszeresen rágnak (pl. száraz tápot, csontot, kutya-macska rágókák, stb.)

Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

Ultrahang vizsgálat

Ultrahag vizsgálat esetén, mivel az ultrahang hullámok terjedését gátolja a szőr és a közte lévő levegő, így a szőrnyírás elkerülhetetlen. A húgyhólyag legjobban telt állapotban vizsgálható, így ha lehetséges, kedvence a vizsgálat előtt ne ürítsen vizeletet 3-5 órán keresztül. Az ultrahang (UH) vizsgálat fájdalommentes, sugármentes, káros hatással nem járó megbízható vizsgálat. A képalkotó módszerek között ez a legáltalánosabban alkalmazott diagnosztikai módszer.
Akármilyen pontos felvételeket lehet is készíteni a röntgennel, óriási hátránya, hogy a vizsgálat csak bizonyos szervekre korlátozódik. Az eljárás lényege, hogy az eszköz ultrahangnyalábokat bocsát ki a vizsgálni kívánt szerv felé, melyeket az különböző mértékben fog fel, azonban nem nyeli el, hanem továbbítja a készülék felfogó részébe. Az így nyert "visszhangos" képet számítógép értékeli. A computer anatómiai részegységekre bontja a képet és így jeleníti meg az eszközhöz kapcsolódó képernyőn. Az ultrahangos kép nem a vizsgált szerv képét mutatja, hanem inkább a körvonalát, az alakját és a tartalmát. Képes megkülönböztetni a szövetek különböző sűrűségét. Jól ábrázolja a csontok és más szövetek, valamint a szövetek és a folyadékok közötti különbségeket is, és e fontos információkat kép formájában meg is jeleníti a készülékhez kapcsolódó számítógép monitorján.
A hagyományos ultrahang mindenekelőtt a tömör szervek (főleg a máj, a lép, a vese, a mellékvese és a hasnyálmirigy) vizsgálatára kiváló. Kimutatja a szervek méret- és alakváltozását, az esetleg bennük keletkezett folyadékkal teli jóindulatú cisztákat vagy a tömött jó és rosszindulatú daganatokat egyaránt.
DR. JUHÁSZ TAMÁS NON-STOP ÁLLATKÓRHÁZ    |   1112 Budapest, Péterhegyi út 46.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu