Dr. Juhász Tamás NON-STOP állatkórház! 

Chip beültetés

Kórházunkban rutinszerűen, végezzük a chip beültetés műveletét, melyet a nemzetközileg elfogadott helyre a nyak bal oldalára a lapocka közelébe. Az eljárás a védőoltáshoz hasonló minimális fájdalommal jár, jóval kevesebbel, mint a tetoválás. A mikrochippek ISO szabványnak megfelelően leolvasó terminállal ellenőrizhetőek, mely természetesen nálunk is megtalálható.

Chip beültetés

Chip beültetés

Kutya chip beültetés

A kedvtelésből tartott állatok egyedi azonosítása sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyésztő szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban hozzávetőlegesen azonosították a kutyát.

Mikro chip beültetés

Mikro chip beültetés

Mikrochip beültetés

A mikrochip beültetés fájdalommentes, és csak az arra felhatalmazott állatorvos végezheti el.
Mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekcióstű-szerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort. Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel.

Állattartási engedélyek

Sokan azt gondolják, hogy otthonukban bármilyen állatot tarthatnak. Bármennyire is meglepő, de ez nem így van! Országosan és egy-egy településen vagy fővárosi kerületben helyileg is, számos olyan rendelkezés van érvényben, amelyek sok tekintetben (pl. a tartható állatfajok köre, darabszám) behatárolják, hogy milyen állatokat tarthatunk otthonunkban engedélyek nélkül és melyek azok, amelyek tartásához különféle engedélyek szükségesek.Lakóhelyünk önkormányzatánál is érdemes tájékozódni arról, hogy a helyi állattartási rendeletnek milyen ránk vonatkozó passzusai vannak.
Külön szabályok vonatkoznak a védett vagy fokozottan védett fajokra, amelyek tartásával kapcsolatosan a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalánál lehet információkat beszerezni.
Ez utóbbi fontos azért is, nehogy tudatlanságunkban szabálysértést, esetleg bűncselekményt kövessünk el az állat beszerzésénél, majd tartásakor!
DR. JUHÁSZ TAMÁS NON-STOP ÁLLATKÓRHÁZ    |   1112 Budapest, Péterhegyi út 46.
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu